PABO versus C.F.I.
Door: 2011paboHU
Blijf op de hoogte en volg Pabo Hogeschool Utrecht-Amersfoort
21 April 2011 | Marokko, Al Hoceima
Na een nacht met regen en onweer werden wij om 9.00 uur (Marokkaanse tijd) verwacht op de C.F.I. (Marokkaanse Pabo) in Al Hoceima.
We werden verwelkomd door de Marokkaanse studenten. De docent Pedagogiek gaf een korte introductie aan beide studentgroepen. Hierna zijn de Nederlandse studenten gestart met het presenteren van het onderwijs in Nederland.
Alle Nederlandse studenten en leerkrachten hadden zich verdiept in een van de volgende thema’s: het onderwijssysteem van Nederland, burgerschap, kunstvakken en talen. Per groepje werd er kort over deze thema’s verteld of er werd een filmpje getoond. Daarnaast lag er materiaal op tafels tentoongesteld om de Marokkaanse studenten een indruk te geven over het onderwijs in Nederland. Tijdens het presenteren werd er goed gebruik gemaakt van elkaars kennis van taal. Twee Marokkaanse studenten vertaalden de Engelse presentaties in het Arabisch.
Na de Nederlandse presentaties was het de beurt aan de Marokkaanse studenten. Ons werd verteld over het onderwijs in Marokko, de burgerschapsvorming en de verschillen tussen stedelijke scholieren en plattelandse scholieren.
Tenslotte werden we bekend gemaakt met inteverentiefouten in het Marokkaanse onderwijs door middel van een college door een taaldocent Frans van de C.F.I. Dit zijn fouten die optreden door de verschillende talen in het Marokkaanse onderwijs, namelijk het Frans, Arabisch en Berbers. Zo is maan in het Frans vrouwelijk en in het Arabisch mannelijk. Hierdoor wordt het verkeerde lidwoord gebruikt, Le of La.
Bij Marokkaanse Nederlanders worden soortgelijke fouten gemaakt, waarbij het lidwoord aan een verkeerd zelfstandig naamwoord wordt gekoppeld. Wat ook vaak voorkomt is dat ze het Marokkaanse woord letterlijk vertalen, zoals warka (kaartje) tobbis (bus) . In Nederland zeggen wij buskaartje.
De ochtend eindigde met een uitwisseling tussen Nederlandse en Marokkaanse studenten. Er werden vragen aan elkaar gesteld en met handen en voeten konden wij elkaar verstaanbaar maken. Er zijn email-adressen uitgewisseld om contact te onderhouden. De C.F.I.- studenten zien we later in de middag terug op de twee basisscholen. Maar voor dit bezoek hebben we een lekkere visschotel genuttigd in het hotel.
Nadat de groepsverdeling van de studenten en leerkrachten bekend was kon elk groepje met de begeleiders de basisscholen te voet bezoeken.
Op de basisschool Maserat El Fetah zijn we in kleine groepjes verdeeld zodat iedereen een les van een bouw kon bijwonen. In de kleuterbouw (Prescolaire) bezochten de leerkrachten een les over gezonde en ongezonde voeding. De groep studenten die de middenbouw bezocht heeft een les Arabisch en een les over de Islam gevolgd. Opvallend was dat er veel klassikaal onderwijs werd gegeven. De grote betrokkenheid was zichtbaar door de vele vingers en het roepen van de leerkracht (OES, OES, OES!, verkorting van het woord oested ). De studenten die de bovenbouw bezochten namen deel aan een Franse begrijpend lezen les en een Franse werkwoorden les.
De laatste les die we gezamenlijk volgden was een coöperatieve les milieueducatie. De kinderen kregen een Power Point presentatie te zien over het afval in de natuur en hoe zij daar mee om moeten gaan. De les werd feestelijk afgesloten door Marokkaanse liedjes van Marokkaanse kinderen. Om als studenten en leerkrachten niet achter te blijven hebben wij het befaamde liedje “Hoofd, schouders, knie en teen” gezongen en de leerlingen uitgenodigd om de bewegingen mee te doen.
Het bezoek eindigde in het kantoor van de directeur. We werden ontvangen met overheerlijke Marokkaanse tompouces (Milva) en een typische Marokkaans fruitdrankje. Hier hebben wij de directeur bedankt en namens de HUA een typisch Nederlands cadeau aangeboden.
Het bezoek van de andere groep werd gebracht aan de basisschool Fatima zahra. Zij hebben daar ook lessen bijgewoond en een mooi afscheidscadeau ontvangen.
De dag werd afgesloten met een bezoek van een Nakasha (Henna-dame) die de handen van de dames met een henna tekening versierde.
Karen, Iris en Nicky
22 April 2011 - 11:28
Louise Dekker:
Lekkere visschotel :) -
22 April 2011 - 18:52
Anneke Voorhorst:
Niet alleen de visschotel ziet er goed uit, maar de gebakjes ook. Benieuwd wat er morgen op jullie bord ligt.
groetjes Anneke Voorhorst -
22 April 2011 - 19:20
Antonina Pietrosanti:
Wat leuk!!!Ben heel benieuwd naar de
Henna tekeningen op jullie handen!!!!
Visschotel ziet er heerlijk uit en die gebakjes !!!!
Nog veel plezier allemaal in Marokko.
groetjes Antonina -
22 April 2011 - 23:08
Nadia:
Wat leuk dat jullie naar Fatima Zahra zijn geweest. Op die basisschool heb ik vroeger gezeten!